EVAA
ACTUEEL
Midwife-led zorgmodel als beste getest

Het onderzoek van Sandall is een update van eerdere studies uit 2013 en 2015, die uitwijzen dat een geboortezorgzorgsysteem waarin verloskundigen het startpunt voor de geboortezorg zijn (Midwife Led Care) beter is voor de gezondheid van vrouwen en kinderen dan ziekenhuis georiënteerde zorgsystemen met shared-care modellen. Bij shared-care zijn  gynaecologen, ook waar het gezonde zwangeren betreft, van meet af aan bij de zwangerschap betrokken.

Bij het midwife-led care model (MLC) zijn verloskundigen de belangrijkste contactpersoon, die de vrouw de hele zwangerschap en baring begeleidt. De verloskundige ook binnen dit systeem nauw samen met artsen en zij verwijst naar hen door wanneer er een medische reden voor is. Ook dan blijft zij bij de zwangerschap, baring of het kraambed betrokken. 

Het onderzoek van Sandall is een systematische review van 15 gerandomiseerde onderzoeken, waarbij 17.674 vrouwen betrokken waren. De resultaten wijzen uit dat vrouwen met MLC in vergelijking tot andere modellen van zorg minder vaak een ruggenprik kregen (RR 0.85, 95% CI 0.78-0.920), minder kunstverlossingen (RR 0.90, 95% CI 0.83-0.97), minder vroeggeboorten

Vrouwen in MLC modellen bevielen vaker spontaan vaginaal (RR 1.05, 95% CI 1.03-1.07). Er waren geen verschillen in de aantallen vrouwen die een keizersnede kregen. Ook bleef het perineum even vaak intact.

Belangrijke secundaire uitkomsten in de groep die met een verloskundig geleid geboortezorgsysteem te maken hadden waren: minder vaak kunstmatig breken van de vliezen, minder vaak een episiotomie (knip), kortere bevallingsduur , ontvingen vaker begeleiding door een bekende verloskundige.  

Helaas was het niet mogelijk een vergelijking te maken over de tevredenheid van vrouwen over de geboortzorgsystemen, door verschillen in methodische aanpak van de studies. Daardoor kon evenmin een raming van de kosten-effectiviteit gemaakt worden. Qualitatief is dit wel gerapporteerd. De meerderheid van de vrouwen was tevredener over de verloskundig-geleide zorgmodellen, ook was er een trend dat deze modellen goedkoper zijn, dan meer ziekenhuisgeoriënteerde modellen.

EVAA leden kunnen hier het uitgebreide artikel van Sandall lezen.

In de Cochrane Library is het artikel ook te vinden.

 

terug naar vorige pagina print pagina  |  deel dit artikel op: deel dit artikel op twitter deel dit artikel op facebook deel dit artikel op linkedin
 
EVAA
CONTACT
Voor opmerkingen en/of vragen kunt u contact opnemen met EVAA.

E-mail: gebruik ons
online contactformulier.
EVAA
EVAA PRIKBORD
Nieuws uit de praktijk? Idee, aankondiging, vacature? Neem contact op met de webredactie.

E-mail:
redactie@evaa.nl.
EVAA
LOGIN
E-mail:
Wachtwoord:
Geen wachtwoord of het vergeten? Klik dan hier.
EVAA
VOLG EVAA
Volg EVAA ook op:
twitter facebook
 
Eerstelijns Verloskundigen Amsterdam Amstelland