EVAA
ACTUEEL
Project Voorlichting Eigen Taal en Cultuur stopgezet

Het besluit om de activiteit VETC stop te zetten, maakt een einde aan 10 jaar voorlichting aan Turkse en Marokkaanse vrouwen. In de Ouder en Kindteams, maar ook in veel Amsterdamse verloskundepraktijken verzorgen de VETC's cursussen, vergezellen zij vrouwen op het verloskundig spreekuur en leggen zij huisbezoeken af.  

Volgens verloskundige Marleen Wagenaar van praktijk MijnVroedvrouw is de voorlichting aan niet-Nederlandstalige vrouwen een belangrijke ondersteuning voor de praktijken. Het voorkomt misverstanden en fouten en scheelt veel tijd. "Het is onmogelijk om voor elke buitenlandse vrouw een tolk in te schakelen". Volgens Wagenaar zitten verloskundigen met het gemeentelijk besluit in de maag:"Het gaat natuurlijk ten koste van de zorg. Je kunt wel zeggen dat alle vrouwen moeten inburgeren, maar zo werkt het natuurlijk niet." Wagenaar zegt dat het besluit om de VETC's te stoppen al enige jaren in de lucht hing. Maar het kwam alsnog onverwacht. Er is geen overleg tussen gemeente en verloskundigen aan vooraf gegaan. 

Waarschijnlijk gaan verloskundigen stappen zetten richting de gemeente. Wagenaar hoopt op een goed alternatief waarbij de nu werkzame VETC'ers hun diensten in een andere vorm gieten. Maar concrete plannen zijn er nog niet.  

Het besluit voor het afschaffen van de VETC valt binnen het kader van een “slagvaardige overheid”, het programma waarmee de gemeente 10 miljoen wil besparen op de gemeentelijke organisatie in 2017. " Een politieke keuze," volgens een woordvoerder die liever anoniem blijft. "Die strookt met de heersende opvatting, om vrouwen van buitenlandse afkomt niet vanzelfsprekend tegemoet te komen met voorzieningen in de eigen taal". Al eerder werden VETC's bij andere Amsterdamse organisaties afgeschaft. En nu is de verloskunde aan de beurt.

Amsterdam heeft acht VETC's, die behalve in de Ouder Kindteams werken in verschillende verloskundepraktijken in de stad. Tot 1 januari tijd blijven zij hun werkzaamheden uitvoeren. De zwangerschapscursussen die in september zijn begonnen, worden nog volgens planning uitgevoerd. Per 1 januari stoppen alle VETC activiteiten.

Mocht u nog vragen hebben over de VETC dan kunt u contact opnemen met GGD Amsterdam eg@ggd.amsterdam.nl, tel. 020 555 5495

terug naar vorige pagina print pagina  |  deel dit artikel op: deel dit artikel op twitter deel dit artikel op facebook deel dit artikel op linkedin
 
EVAA
CONTACT
Voor opmerkingen en/of vragen kunt u contact opnemen met EVAA.

E-mail: gebruik ons
online contactformulier.
EVAA
EVAA PRIKBORD
Nieuws uit de praktijk? Idee, aankondiging, vacature? Neem contact op met de webredactie.

E-mail:
redactie@evaa.nl.
EVAA
LOGIN
E-mail:
Wachtwoord:
Geen wachtwoord of het vergeten? Klik dan hier.
EVAA
VOLG EVAA
Volg EVAA ook op:
twitter facebook
 
Eerstelijns Verloskundigen Amsterdam Amstelland