EVAA
ACTUEEL
Nieuwe EVAA werkgroep casemanagement geboortezorg

De casemanager werkt samen met zwangeren en andere zorgprofessionales om met elkaar een passend geboortezorgplan te maken. Daarbinnen heeft de casemanager een centrale positie. Om de zorg rondom de zwangeren zo goed mogelijk te coördineren, werkt zij met veel professionals en organisaties samen.

Uit het onderzoek van Groenen bleek dat de 1e lijns verloskundigen verantwoordelijk zijn voor meer dan 50 procent van alle contacten binnen het netwerk van gynaecologen, 2e lijns verloskundigen, verpleegkundigen, consultatieburo artsen, kinderartsen en kraamorganisaties. Ook is te zien dat het netwerk zonder eerstelijns verloskundigen minder hecht is en er meer 'geïsoleerde' professionals ontstaan. 

Alleen de eerstelijns verloskundigen contacten hadden met alle andere beroepsgroepen.

Naast een groot aantal connecties, zijn goede communicatievaardigheden, inhoudelijke kennis en laagdrempelige benaderbaarheid van belang voor een casemanager. Communicatie en gezondheidsvoorlichting zijn kwaliteiten van alle eerstelijns professionals. Echter alleen de eerstelijns verloskundigen vervullen hierin de gehele periode van zwangerschap en geboorte een rol. Daarbij zijn de verloskundigen gekwalificeerd (zoals ook omschreven in hun beroepsprofiel) als medisch deskundige, gezondheidsbevorderaar, coach en counselor

EVAA richtte naar aanleiding van dit onderzoek een werkgroep op waarin vertegenwoordigers zitten van alle verschillende stadsdelen. In deze werkgroep zal het het casemanagers-schap stadsbreed worden uitgewerkt zodat dit door de verschillende praktijken en vsv's binnen de kaders van de Zorgstandaard kan worden opgepakt. 

terug naar vorige pagina print pagina  |  deel dit artikel op: deel dit artikel op twitter deel dit artikel op facebook deel dit artikel op linkedin
 
EVAA
CONTACT
Voor opmerkingen en/of vragen kunt u contact opnemen met EVAA.

E-mail: gebruik ons
online contactformulier.
EVAA
EVAA PRIKBORD
Nieuws uit de praktijk? Idee, aankondiging, vacature? Neem contact op met de webredactie.

E-mail:
redactie@evaa.nl.
EVAA
LOGIN
E-mail:
Wachtwoord:
Geen wachtwoord of het vergeten? Klik dan hier.
EVAA
VOLG EVAA
Volg EVAA ook op:
twitter facebook
 
Eerstelijns Verloskundigen Amsterdam Amstelland