EVAA
ACTUEEL
In memoriam Klaas Brinkman

In memoriam Klaas Brinkman

In het jaar 1975 startte een bonte groep leerling-verloskundigen aan hun driejarige opleiding in de beroemde Kweekschool voor vroedvrouwen aan de Camperstraat in Amsterdam. Onder hen twee leerling-vroedvrouwen van het mannelijk geslacht, één hield het na een half jaar voor gezien en werd verpleegkundige op de ambulance. De ander, Klaas, hield het de volle drie jaar uit te midden van zoals hij ons noemde ‘meiden', de een net van school, een ander met reeds een carrière achter de rug als hoofd verloskunde en gynaecologie.

 In 1978 na het afstuderen als ‘vroedvrouw', een titel die Klaas gedurende zijn hele leven met trots heeft gedragen, had zich Werkgroep “78 gevormd die zich bezig hield met het promoten van de ‘thuisbevalling'. De basis hiervoor werd al gelegd tijdens onze opleiding tot vroedvrouw en kwam in een stroomversnelling door het symposium dat wij als jaargenoten hadden georganiseerd ter gelegenheid van de verhuizing van de Vroedvrouwenschool naar het Slotervaartziekenhuis. Klaas speelde een prominente rol bij de tv-opname voor het programma “Artsenij” met televisiedokter Aart Gisolf op 26 januari 1977. In beeld kwamen diverse voorvechters van de eerstelijns verloskunde met onder andere prof. Kloosterman.

Na zijn diplomering heeft Klaas als praktijkdocent verloskunde, verbonden aan het Slotervaartziekenhuis, gedurende 18 jaar een dubbelfunctie bekleed.

Hij stelde a.s. collega's in staat zich in de verloskunde te bekwamen en tevens inspireerde hij de cliënten om op eigen kracht zwanger te zijn en te baren.

Ondertussen behaalde hij de master EBP aan de UvA met als onderwerp “Onderzoek naar het effect van de poortwachtersfunctie van eerstelijns verloskundigenpraktijken op de verloskundige zorgverlening in Nederland” (2008).

In het vroege voorjaar 2018 is Klaas na een kort ziekbed overleden.

Wij zien hem als een sterke man die bij zijn werk als vroedvrouw zijn ego goed kon weghouden.

Wilma Elferink en Joke Brandenbarg

 

NB: de publicatie van het onderzoek naar de poortwachtersfunctie van de verloskundige door Klaas kunt u bekijken via deze link op Kennisnet 

 

 

 

 

 

 

terug naar vorige pagina print pagina  |  deel dit artikel op: deel dit artikel op twitter deel dit artikel op facebook deel dit artikel op linkedin
 
EVAA
CONTACT
Voor opmerkingen en/of vragen kunt u contact opnemen met EVAA.

E-mail: gebruik ons
online contactformulier.
EVAA
EVAA PRIKBORD
Nieuws uit de praktijk? Idee, aankondiging, vacature? Neem contact op met de webredactie.

E-mail:
redactie@evaa.nl.
EVAA
LOGIN
E-mail:
Wachtwoord:
Geen wachtwoord of het vergeten? Klik dan hier.
EVAA
VOLG EVAA
Volg EVAA ook op:
twitter facebook
 
Eerstelijns Verloskundigen Amsterdam Amstelland