Eerstelijns Verloskundigen Amsterdam Amstelland - Nieuws en Actueel
print pagina
EVAA aan de slag met uitkomsten Casemanagers onderzoek Nijmegen.

In Amsterdam is het overgrote deel van de VSV's het erover eens dat de eerstelijns verloskundige het meest geschikt is voor de rol van casemanager. Het onderzoek van Carola ondersteunt deze zienswijze.

Uit haar onderzoek bleek dat de 1e lijns verloskundigen verantwoordelijk zijn voor meer dan 50 procent van alle contacten binnen het netwerk van gynaecologen, 2e lijns verloskundigen, verpleegkundigen, consultatieburo artsen, kinderartsen en kraamorganisaties. Ook is te zien dat het netwerk zonder eerstelijns verloskundigen minder hecht is en er meer 'geïsoleerde' professionals ontstaan. 

Alleen de eerstelijns verloskundigen contacten hadden met alle andere beroepsgroepen.

Naast een groot aantal connecties, zijn goede communicatievaardigheden, inhoudelijke kennis en laagdrempelige benaderbaarheid van belang voor een casemanager. Communicatie en gezondheidsvoorlichting zijn kwaliteiten van alle eerstelijns professionals. Echter alleen de eerstelijns verloskundigen vervullen hierin de gehele periode van zwangerschap en geboorte een rol. Daarbij zijn de verloskundigen gekwalificeerd (zoals ook omschreven in hun beroepsprofiel) als medisch deskundige, gezondheidsbevorderaar, coach en counselor

 

Naar aanleiding van de presentatie richtte EVAA een werkgroep op waarin vertegenwoordigers zitten van alle verschillende stadsdelen. In deze werkgroep zal het het casemanagers-schap stadsbreed worden uitgewerkt zodat dit door de verschillende praktijken en vsv's binnen de kaders van de Zorgstandaard kan worden opgepakt. 

 
 
print pagina        
sluit venster