Thuis, in het geboortecentrum of in het ziekenhuis?
Alle verloskundigen die aangesloten zijn bij EVAA begeleiden bevallingen thuis, in het ziekenhuis (poliklinische bevalling) en in een geboortecentrum (Bevalcentrum West).

Wanneer er geen medische redenen zijn om in een ziekenhuis te bevallen, kun je bevallen in je eigen huis, in een geboortecentrum of poliklinisch. Deze drie plekken zijn veilig voor moeder en kind als er geen medische indicaties zijn. Dit blijkt uit onderzoek van meer dan één miljoen bevallingen.

Als zwangere kun je zelf kiezen waar je het liefst zou willen bevallen. Soms wordt dit pas tijdens de bevalling duidelijk; dan weet je wat je behoeftes zijn en wordt helder hoe de bevalling verloopt. Je hoeft het niet van tevoren te weten.

Je verloskundige kan je helpen bij het vinden van de juiste plek voor jullie, ook wanneer er tijdens de bevalling toch een reden blijkt om extra medische ondersteuning te zoeken binnen een ziekenhuis. Het is goed om ook met deze situatie rekening te houden.

thuis bevalling 800x600 evaa

Thuis bevallen

EVAA was nauw betrokken bij de inschrijving van de Thuisbevalcultuur als Nederlands cultureel erfgoed en vindt het belangrijk dat zwangeren voldoende informatie hebben over veilig thuis bevallen. Meer lezen? Klik hier.

De pijn van weeën kan worden verlicht door in warm water te bevallen. Daarom zijn alle verloskundigen van EVAA getraind in het begeleiden van badbevallingen.

Ook weten we dat het, zeker bij een eerste baby, voordelen biedt om het laatste stukje van de bevalling op een baarkruk te zitten. Ook hierin hebben wij ons allemaal gespecialiseerd en wij hebben altijd een baarkruk bij ons.

in het bevalcentrum 800x500 evaa

In het Bevalcentrum

De verloskundigen uit Amsterdam-West (allen aangesloten bij EVAA), richtten meer dan 15 jaar geleden het Bevalcentrum West (BCW) op in het OLVG West ziekenhuis. Sindsdien zijn er duizenden Amsterdammertjes geboren in het BCW. Nu is het BCW een van de bedrijven van EVAA en daarmee van alle aangesloten verloskundigen in Amsterdam-Amstelland.

Het BCW biedt een rustige, stijlvolle, warme plek om te bevallen. De kamers hebben een huiselijke sfeer en in iedere kamer is een eigen badkamer. Twee kamers hebben een groot bevalbad en de bedden zijn zo groot dat je partner erbij kan kruipen. Je eigen verloskundige gaat met je mee als je hier wilt bevallen en er is altijd een kraamverzorgster aanwezig.

In het BCW is het mogelijk om gebruik te maken van lachgas als pijnstilling.

Klik hier voor meer informatie en de website van het BCW.

Door het BCW worden regelmatig voorlichtingsmiddagen gehouden. Voor meer informatie hierover, klik hier.

vrouw kraambed bevallen baby evaa

Poliklinisch bevallen

In de regio Amsterdam-Amstelland kun je in vijf ziekenhuizen poliklinisch bevallen. Het OLVG Oost en West, het BovenIJ ziekenhuis, het Amsterdam UMC locatie AMC en Ziekenhuis Amstelland. Poliklinisch bevallen houdt in dat je een kamer huurt in het ziekenhuis waar je met je eigen verloskundige naartoe gaat om te bevallen.

De faciliteiten in het ziekenhuis verschillen per locatie. Je verloskundige kan je er meer informatie over geven.

Je kunt altijd aan je verloskundige doorgeven welk ziekenhuis jouw voorkeur heeft. Op het moment dat je naar het ziekenhuis wil voor de poliklinische bevalling zal de verloskundige bellen of er plek is. Er wordt op dat moment gekeken in welk ziekenhuis er plek is om te bevallen, de verloskundige zal dit voor je regelen.

Meer weten? Aanvullende informatie over de samenwerking met de ziekenhuizen vind je op de pagina voor professionals.