Bevalcentrum Oost (BCO – tot 2024 Bevalcentrum West of BCW), is de meest geliefde plaats voor zwangeren uit de regio om te bevallen.
Dit autonome geboortecentrum binnen het OLVG is door de verloskundigen in 2007 opgericht en in 2018 een dochteronderneming van Holding EVAA geworden. In 2024 is het BCW, samen met de medische verloskamers, verhuisd naar het OLVG Oost. BCO is het grootste geboortecentrum van Nederland en het is innovatief, waardoor het unieke en verbluffende resultaten kent.

bevalcentrum west 800x500

BCO innoveert

Onder leiding van haar eigen verloskundige en ondersteund door een kraamverzorgende/gastvrouw van het BCO kan een gezonde zwangere hier bevallen in een huiselijke sfeer. Zij kan gebruik maken van waardevolle faciliteiten, zoals een bevalbad en lachgas als pijnstilling, welke de kans op een gezonde bevalling kunnen vergroten.

BCW was de eerste plaats in Nederland waar binnen de muren van een ziekenhuis in een bad bevallen kon worden. BCW introduceerde pijnstilling middels lachgas (ethonox) als eerste lokatie in de stad en vroeg hiervoor een tarief aan. De combinatie van bevalbaden en lachgas deed de verwijzingen voor pijnstilling met 40% afnemen.

BCW bewees dat een kraamverzorgende goed ingezet kan worden bij de poliklinische baring in plaats van een (schaarse) O&G verpleegkundige. Dankzij het grote aantal baringen dat hier plaatsvindt, wordt een schat aan informatie verzameld.

In 2024 besloot het OLVG de medische verloskamers van het OLVG West te sluiten en die samen te voegen met het OLVG Oost. Vereniging EVAA vindt het cruciaal dat zwangeren en hun partners toegang blijven houden tot de unieke mogelijkheid om te bevallen in een bevalcentrum. Daarom is het BCW meeverhuisd naar het OLVG Oost en staat het nu bekend onder de naam BCO.

Nieuw: BCZ

Door het succes van het bevalcentrum West én Oost en het tekort aan bevalplekken in de Amsterdamse ziekenhuizen heeft BCO een tweede locatie geopend, het BCZ: Bevalcentrum Zuid. Lees er hier meer over.

Bevalcentrum Zuid is een innovatieve, unieke bevallocatie aan de Kastelenstraat 107 in Amsterdam Zuid. Hier kun je onder begeleiding van je eigen verloskundige bevallen in een sfeervolle omgeving met de mogelijkheid gebruik te maken van bevalbaden en lachgas. Bevalcentrum West toonde aan dat deze omstandigheden de kans op een medische verwijzing met 30-50% doet afnemen.

BCZ is een ‘vrijstaand’ geboortecentrum, dus niet gehuisvest binnen een ziekenhuis. Dit innovatieve centrum wordt landelijk gevolgd omdat meer regio’s over de ontwikkeling van geboortecentra buiten een ziekenhuis nadenken.

img 7092