Een nieuwe, innovatieve bevalplek in Nederland!
Na het succes van Bevalcentrum West opende EVAA een tweede bevalcentrum: Bevalcentrum Zuid.

bevalcentrum zuid amsterrdam verloskunde geboortecentrum 1

Wat is het Bevalcentrum Zuid?

Bevalcentrum Zuid (BCZ) is een innovatieve, unieke bevallocatie aan de Kastelenstraat 107 in Amsterdam Zuid. Hier kun je vanaf de zomer van 2023 onder begeleiding van je eigen verloskundige bevallen in een sfeervolle omgeving met de mogelijkheid gebruik te maken van bevalbaden en lachgas. Bevalcentrum West toonde aan dat deze omstandigheden de kans op een medische verwijzing met 30-50% doet afnemen.

BCZ is een ‘vrijstaand’ geboortecentrum, dus niet gehuisvest binnen een ziekenhuis. Dit innovatieve centrum wordt landelijk gevolgd omdat meer regio’s over de ontwikkeling van geboortecentra buiten een ziekenhuis nadenken. Lees ook het artikel van Trouw over het innovatieve karakter van het BCZ. Ook De Telegraaf was erbij toen de sleuteloverdracht in het centrum plaatsvond. Kijk voor updates over het bevalcentrum op de Instagram pagina.

Het BCZ een keertje bekijken vóór de bevalling?

Elke dinsdagavond van 19:30 tot 20:30 is er de mogelijkheid het BCZ te bezoeken tijdens de open avond. Als er op dat moment een bevalling is, zal de open avond niet doorgaan. Houd de Instagram pagina van het BCZ in de gaten, hierop zal worden vermeld als de open avond niet doorgaat.

Waarom een bevalcentrum buiten een ziekenhuis?

Al jaren lang bevallen ruim 1000 zwangeren uit Amsterdam-Amstelland buiten de regio door een tekort aan personeel in de ziekenhuizen. Daarnaast konden veel zwangeren geen gebruik maken van faciliteiten zoals een sfeervolle bevalomgeving, lachgas en/of een bevalbad, omdat het niet beschikbaar was binnen het ziekenhuis waar ze bevielen. Vanuit zwangeren is veel vraag naar deze faciliteiten. Ook is het belangrijk in deze tijd van personeelskrapte in de ziekenhuizen dat we onnodige verwijzingen voorkomen en de beschikbare plekken in de ziekenhuizen inzetten voor de barende vrouwen die het echt nodig hebben.

verloskundige onderzoek en kwaliteit evaa amsterdam (1)
bevalcentrum zuid amsterrdam verloskunde geboortecentrum 2

Is het veilig om in BCZ te bevallen?

Jazeker. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt al jaren dat het voor een gezonde vrouw heel veilig is om ‘thuis’ te bevallen. De huiselijke sfeer ontspant de meeste vrouwen en maakt dat bevallingen gemiddeld genomen met minder complicaties verlopen en gezonde moeders en baby’s oplevert. Uit dezelfde onderzoeken blijkt ook dat er bij een poliklinische bevalling vaker medische interventies plaatsvinden dan bij een thuisbevalling. Een verklaring hiervoor is dat de drempel om medische hulp in te schakelen erg laag is bij een poliklinische bevalling.

Bevalcentrum Zuid biedt een meer huiselijke sfeer dan in een poliklinische bevalkamer en er zijn speciale faciliteiten die de kans op medische indicaties kunnen verkleinen.

Wanneer er toch een medische reden ontstaat om naar een ziekenhuis te gaan signaleert de verloskundige dit op tijd en wordt je verwezen naar de medische afdeling van een ziekenhuis, net zoals kan voorkomen bij een thuisbevalling.

Het BCZ ligt zeer centraal op +/- 12 minuten reistijd van 4 ziekenhuizen.

logo bevalcentrum zuid digitaal 02 1
verloskundige onderzoek en kwaliteit evaa amsterdam douche2

Vragen en antwoorden

Voor wie is het Bevalcentrum Zuid?

Het Bevalcentrum Zuid is voor iedereen uit de regio Amsterdam-Amstelland die gaat bevallen en geen extra risicofactoren heeft waardoor zij een medische bevalling nodig heeft. Iedereen die poliklinisch of thuis kan bevallen, kan ook in het Bevalcentrum Zuid bevallen.
Let op: verloskundigen die bevallingen willen begeleiden in het BCZuid moeten de toelatingsovereenkomst van het bevalcentrum hebben getekend.

Sinds wanneer is Bevalcentrum Zuid open?

Het BCZuid is sinds dinsdag 15 augustus 2023 geopend voor bevallingen.

Moet ik mij van te voren registeren als ik in Bevalcentrum Zuid wil bevallen?

Hoe weten we of er plek is in Bevalcentrum Zuid?

Op welk moment ga ik naar Bevalcentrum Zuid tijdens mijn bevalling?

Kan ik mijn eigen kraamverzorgster meenemen naar Bevalcentrum Zuid?

Wat moet ik meenemen naar het Bevalcentrum Zuid?

Wat gebeurt er als er toch een medische reden ontstaat om in een ziekenhuis te bevallen?

Wat zijn de kosten voor een bevalling in het Bevalcentrum Zuid?

Wat als ik moeite heb om de factuur voor Bevalcentrum Zuid te betalen?

Waar kan ik mijn vragen over het Bevalcentrum Zuid stellen?

Hoe krijg ik meer informatie over Bevalcentrum Zuid?

Hoe is het geregeld met de AVG-wet en privacy bij Bevalcentrum Zuid?

Wat als ik niet helemaal tevreden ben over het Bevalcentrum Zuid?