Door het tekort aan bevalplekken binnen de ziekenhuizen en het succes van Bevalcentrum West opent EVAA een tweede bevalcentrum: Bevalcentrum Zuid.

img 7092 1

Wat is het Bevalcentrum Zuid?

Bevalcentrum Zuid (BCZ) is een innovatieve, unieke bevallocatie aan de Kastelenstraat 107 in Amsterdam Zuid. Hier kun je vanaf de zomer van 2023 onder begeleiding van je eigen verloskundige bevallen in een sfeervolle omgeving met de mogelijkheid gebruik te maken van bevalbaden en lachgas. Bevalcentrum West toonde aan dat deze omstandigheden de kans op een medische verwijzing met 30-50% doet afnemen.

BCZ is een ‘vrijstaand’ geboortecentrum, dus niet gehuisvest binnen een ziekenhuis. Dit innovatieve centrum wordt landelijk gevolgd omdat meer regio’s over de ontwikkeling van geboortecentra buiten een ziekenhuis nadenken. Lees ook het artikel van Trouw over het innovatieve karakter van het BCZ.

Waarom een bevalcentrum buiten een ziekenhuis?

Al jaren lang bevallen ruim 1000 zwangeren uit Amsterdam-Amstelland buiten de regio door een tekort aan personeel in de ziekenhuizen. Daarnaast konden veel zwangeren geen gebruik maken van faciliteiten zoals een sfeervolle bevalomgeving, lachgas en/of een bevalbad, omdat het niet beschikbaar was binnen het ziekenhuis waar ze bevielen. Vanuit zwangeren is veel vraag naar deze faciliteiten. Ook is het belangrijk in deze tijd van personeelskrapte in de ziekenhuizen dat we onnodige verwijzingen voorkomen en de beschikbare plekken in de ziekenhuizen inzetten voor de barende vrouwen die het echt nodig hebben.

zwanger baby moeder verloskundige evaa
untitled design (9)

Is het veilig om in BCZ te bevallen?

Jazeker. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt al jaren dat het voor een gezonde vrouw heel veilig is om ‘thuis’ te bevallen. De huiselijke sfeer ontspant de meeste vrouwen en maakt dat bevallingen gemiddeld genomen met minder complicaties verlopen en gezonde moeders en baby’s oplevert. Uit dezelfde onderzoeken blijkt ook dat er bij een poliklinische bevalling vaker medische interventies plaatsvinden dan bij een thuisbevalling. Een verklaring hiervoor is dat de drempel om medische hulp in te schakelen erg laag is bij een poliklinische bevalling.

Bevalcentrum Zuid biedt een meer huiselijke sfeer dan in een poliklinische bevalkamer en er zijn speciale faciliteiten die de kans op medische indicaties kunnen verkleinen.

Wanneer er toch een medische reden ontstaat om naar een ziekenhuis te gaan signaleert de verloskundige dit op tijd en wordt je verwezen naar de medische afdeling van een ziekenhuis, net zoals kan voorkomen bij een thuisbevalling.

Het BCZ ligt zeer centraal op maximaal 15 minuten reistijd van 4 ziekenhuizen.

Waarom loopt er een crowdfunding voor BCZ?

Voor de verloskundigen van EVAA is het heel belangrijk dat het centrum voor iedere vrouw even toegankelijk is en niet meer kost dan een poliklinische bevalling. Om dit te bereiken lopen er gesprekken met de zorgverzekeraars.

Daarnaast startten zij een crowdfunding om de kosten te kunnen dekken indien een zorgverzekeraar niet alle zorgkosten vergoed. Draag jij ook graag een steentje bij, om de keuzevrijheid voor deze waardevolle zorg toegankelijk te maken voor iedere zwangere vrouw in Amsterdam-Amstelland?

arquitectura de maternidades

*Foto’s op deze pagina zijn ter impressie