Verloskundigen in actie tegen IB

Noodalarm actie Magere Brug

Verloskundigen door het hele land voerden de afgelopen maanden actie tegen de invoering van Integrale Bekostiging (IB). IB is een plan van Minister Ernst Kuipers welke de laagdrempelige, persoonlijke zorg voor zwangeren bedreigt.

Verloskundigen van EVAA kwamen hier tegen in actie. Eind maart was de aftrap van een landelijke Call the midwive actie in hartje Amsterdam, bovenop de Magere Brug om precies te zijn. In het hele land volgde acties, verloskundigen gingen op de foto en praatte met inwoners van hun eigen regio om de zorgen over IB onder de aandacht te brengen.

In april trokken verloskundigen vanuit alle regio’s in Nederland naar Den Haag, daar zette ze hun verlostassen op de stoep bij het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport om aan te geven welk effect IB op de verloskundige zorg voor zwangeren zou hebben.

De petitie tegen integrale bekostiging van Noodalarm Geboortezorg is aangeboden aan de Tweede Kamer met meer dan 180.000 handtekeningen.

In mei vonden er meerdere stiptheidsacties plaats door verloskundigen in het land. Verloskundigen beperkte hun bereikbaarheid en de mogelijkheid tot thuisbevallen voor een dag, om de gevolgen van Integrale Bekostiging duidelijk te maken. In Amsterdam werden er verloskundige posten opgezet vanuit waar verloskundigen hun werkzaamheden uitvoereden, in plaats van de laagdrempelige zorg aan huis die normaal vanzelfsprekend is.

Daarna trokken verloskundigen nog één maal naar Den Haag, waar 200.000 stuks rompertjes, luiers en pamfletten en lange lijn vormden die alle ondertekenaars van de petitie vertegenwoordigde.

Eind mei werden in de Tweede Kamer 8 moties ingediend over dit onderwerp, tevens werden er kamervragen gesteld aan Minister Kuijpers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.
Deze vragen worden binnen 28 dagen beantwoord, over de toekomst van IB is dus nog niet het laatste woord gezegd.

EVAA zegt NEE tegen IB.
Meer informatie en meedoen met acties via www.noodalarmgeboortezorg.nl.
Ook de KNOV, de beroepsvereniging van Verloskundigen zet zich in, kijk op de website voor meer informatie.

Gepubliceerd op 15 juni 2022